Ruokailusta ja esimerkkiruokalista

Ruoan kanssa minulla on yksi universaali sääntö: riittävästi hyvää ruokaa. Energian kulutus on suurta kun liikutaan vaihtelevassa maastossa ja selässä on noin 20 kiloa kantamuksia tai kun kehon sisäiset prosessit toimivat pitääkseen kehoa lämpimänä. On hyvä pohtia esimerkiksi:

  • Kuinka paljon kehoni kuluttaa normaalina päivänä? 55 kiloinen henkilö kuluttaa vaeltaessaan n, 440 kilokaloria ja 82 kiloinen vastaavasti 656 kilokaloria. Viiden tunnin patikointi tarkoittaa heille noin 2200 ja 3280 kalorin kulutusta.
  • Kuinka paljon ruokavalioni muuttuu vaellukselle lähtiessä? Miten kehoni suhtautuu siihen?
  • Kuinka usein ja minkä verran juon vettä päivittäin?
  • Haluanko käyttää aikaa ruokien tekemiseen ja kuivaamiseen itse vai ostanko valmiita retkieväs-annoksia kaupasta?
  • Onko tuoreiden omenien tai kookosvesitölkkien ottaminen järkevää tilan ja painon kannalta?
    (On).
  • Kaiken minkä otan mukaan vaellukselle ja mikä ei ole syötävää, kannan takaisin mukanani.

Vatsan toiminta
Kaikki vaelluksella syötävät ruoat ja naposteltavat kokeillaan ensin kotioloissa, sillä et halua oppia uudesta allergiasta tai uudesta ruoasta, joka saa vatsasi sekaisin kesken vaelluksen. Vatsa voi myös muuttaa toimintaansa tai ärtyä pitkäaikaisen fyysisen rasituksen myötä.

Kehon on hyvä antaa tottua muutoksiin hyvissä ajoin ennen reissuun lähtöä, erityisesti jos ruokavaliosi muuttuu merkittävästi, runsas patikointi poikkeaa siitä mitä olet tottunut tekemään tai aiot laittaa jalkaasi uudet vaelluskengät.

Ruoan määrän suhteen kannattaa tarkkailla kehoa ja omaa tilaa. Kaikki ruoka syödään rauhallisesti pureskellen.

Välipalat pelastavat päivän
Välipalat lisäävät energiaa ja auttavat pysymään lämpimänä. Oma kehoni jaksaa kantaa ja kulkea, mutta vastapainoksi se myös kuluttaa paljon. Minulla on aina taskussa pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä tai laadukkaita patukoita. Tankkaan kun tiedän ylämäen tai muuten haastavamman pätkän lähestyvän.

Paljon on tarpeeksi vettä?
Ihmisen olisi hyvä juoda pari litraa vettä päivässä. Kuumalla ilmalla ja liikkuessa vettä menee enemmän. Pohdi tarvitsetko mukaasi suoloja tai elektrolyyttijauheita ja testaa niitä etukäteen.

Vesipulloksi kannattaa valita noin litran kokonen ja suurella suuaukolla varustettu särkymätön ja kestävä pullo. Suuri suuaukko helpottaa pullon täyttämistä ja hidastaa veden jäätymistä talvella. Joitakin pulloja voit käyttää makuupussin sisällä myös lämminvesipullona. Talvivaelluksella keitettyä vettä kuljetetaan kuumana mukana termospulloissa. Termokset estävät myös viileän veden jäätymisen.

Vettä voi pohjoisessa usein juoda suoraan puroista tai joista. Jos et ole varma, on hyvä keittää tai puhdistaa juomavesi. Talvella vettä voidaan myös sulattaa lumesta.

Ruoan kuljettaminen, valmistaminen ja syöminen
Kuljeta ruoka pusseissa niin, ettei se pääse leviämään rinkkaasi. Valitse mukaasi astioita, jotka sopivat ruoan valmistamiseen ja syömiseen. Esimerkiksi teräksiset ja alumiiniset kattilat sopivat tähän. Lusikka-haarukat ovat käteviä, valitse komposiitin sijasta teräksinen, se ei katkea esimerkiksi hernaripurkkia tyhjentäessä.

Kaasukeitin on nopeimpia ja tehokkaimpia tapoja kypsentää ruokaa retkellä. Kaasuliekki pitää myös pannut puhtaana. Erilaisia keittimiä on paljon. Avotulella kokkaamiseen ja veden lämmittämiseen kannattaa ottaa omat astiansa, esimerkiksi pakki.

Mitä syön ja juon seuraavaksi?
Jos haluat tauolla juoda lämpimät juomat, voit keittää vedet termariin aamiaisen tai lounaan valmistamisen yhteydessä. Näin säästät kaasua ja aikaasi. Talvivaelluksella tulee mukana aina olla lämmintä ja kuumaa vettä termospulloissa.

Ruokatermokseen voi aina tehdä valmiiksi seuraavan ruoan. Kesällä voi kotona pakastaa vesipulloja kylmäkalleiksi. Tai ruokaa, niin se sulaa käytettäväksi ensimmäisen vuorokauden aikana. Talvella ruoat säilyvät eri tavalla kuin kesällä, ne saattavat jopa jäätyä reissussa. Reissun ulkolämpötilaa sekä ruoan ominaisuuksia ja säilyvyyttä kannattaa pohtia ruokia valitessaan.

Mitä otat mukaan, mutta toivot ettet tarvitse?
Vaelluksella on aina riskinä, että seikkailu saa uusia käänteitä ja kestää suunniteltua kauemmin. Seikkailun pidentynyt kesto tai matka ei tunnu niin pahalta, kun sitä ei tarvitse olla nälissään.

Pakkaa aina mukaan vähintään yhden ylimääräisen päivän ruoat. Itse pakkaan myös ekstra välipaloja, koska niitä aina menee ja joskus sellaisen voi joutua antamaan myös kaverille. Hyvä suklaa piristää mieltä kun on kävellyt tunteja vesisateessa tai kiivennyt tunturin laelle katsomaan maisemia.

Ruokien pakkaaminen
Lähes kaikki kuivattu ja kuivana kuljetettava säästää painoa ja tilaa. Lähes kaikki tuore painaa, pilaantuu ja sotkee kaiken muhjuuntuessaan rinkassa.

Käytän toistensa sisään mahtuvia minigrip-pusseja. Näin saa aina nostettua yhden päivän ruoat kerrallaan käden ulottuville ja näkee mitä pussissa on. Alla esimerkki yhden päivän ruokapussistani:

2 litran minigrip = lähes kaikki päivän ruoat:
– 1/2 litran minigrip = aamiainen
– pikapuuropussi
– pähkinöitä, siemeniä, proteiinijauhetta ja kuivattua mustikkaa pienessä minigrip-pussissa
– tikut pikakahvia ja maitojauhetta

– pieni minigrip = välipala
– pähkinöitä (esim. manteli, cashew tai saksanpähkinä)
– kuivattuja hedelmiä (esim. rusina, taateli, viikuna, ananas tai inkivääri)
– tikut pikakahvia ja maitojauhetta
+ aamulla termariin keitettyä vettä

– 1/2 litran minigrip = lounas
– annos kuivattua linssikeittoa ja siemeniä minigrip-pussissa
– 2 kpl real kauraleipäpalaa
– tikut pikakahvia ja maitojauhetta
+ 2 kpl kuivattuja taateleita ja suklaata snacks-pussista

– 2 kpl välipala tai proteiinipatukka
+ Juomapulloon elektrolyyttijauhetta erillisestä pussista

– 1/2 litran minigrip = illallinen
– kuivattua jauhelihakastiketta
– kuivattua perunamuusia tai perunamuusijauhetta
– 2 kpl real kauraleipäpalaa
– lettujauhetta minigrip-pussissa (ja hilloa erillisestä muovipurkista)
– teetä

Lisää inspiraatiota
Löydät retkiruoka-ideoita täältä (Google).

Kun lähdet vaeltamaan kanssani, saat vaelluksen keston huomioivan esimerkkiruoka- ja ostoslistan seka- ja kasvissyöjälle. Listojen ruoat ostetaan pääsääntöisesti esivalmisteisina tai valmiiksi kuivattuina, ne vaativat vähäisesti esivalmistelua ja valmistuvat nopeasti retkiolosuhteissa.

Takaisin vaellus-infojen kokoomasivulle.

%d bloggaajaa tykkää tästä: